Pita sa prazilukom i pirinčem ///// Leak and rice pie

Kod Milice na tanjiru ovog meseca je praziluk, i sve što se od njega može napraviti. Priključite se i vi nama u igrici Ajme, koliko nas je, i razmenite ideje o tome šta sa ovom namirnicom sve možemo raditi.


Pita koju ja predstavljam je veoma jednostavna za napraviti, a božanstvenog je ukusa. Dugo sam je kupovala u jednoj lokalnoj pekari, i u početku uopšte nisam mogla ni da razaznam o kakvom se to filu radi. Za pirinač u piti sam tada prvi put čula. Slično je bilo i sa mojim momkom kada sam prvi put napravila ovu pitu, samo što je on prokomentarisao "joj, zar mora pirinač čak i u piti?". Priznajem da se predomislio kada ju je probao. Jednom sam čak pokušala da za njega pirinač "zavaram" ubacivanjem slaninice, koja je odmah preuzela dominantan ukus, i bila mu je još draža.

Recept sam odavno skinula sa nekog foruma na Internetu.


Potrebno vam je:
1 pakovanje kora za pitu
1-2 deblja struka praziluka
250 g pirinča
so, biber
ulje
kisela voda
susam

Praziluk iseći na komade. Nakon toga ga možete obariti, propržiti ili samo ostaviti da odstoji, kako bi pustio sok. Pale sve varijante. Posoliti, pobiberiti. Skuvati pirinač u nesoljenoj vodi. Toplog ga dodati praziluku. Ređati po dve kore, koje malo premažete kiselom vodom i uljem (naročito ako kao ja koristite heljdine kore), pa fil, pa dve kore, pa tako do kraja, dok ne završite sa dve kore. Ukoliko volite savijaču, fil umotajte u po dve kore. Posuti susamom, peći na 220C.

A sad prijatno. Zaslužili ste da uživate posle ovako napornog rada :)



Labels: , , , , , , , ,