Kolačići oraščići i fragmenti detinjstva //// Walnut shaped cookies

*Scroll down for English version

Sashkonela se probudila iz dubokog zimskog sna. Ko je ta dama, kad o njoj pričamo u trećem licu? Pa to sam ja, vlasnica ovog bloga. Nadam se da me niste zaboravili?! 

Vraćam se sa nečim jako lepim, slatkim. Ima li boljeg iskupljenja od slatkiša! U pitanju su mali kolači u obliku oraha. Kolačiči oraščiči - kako ih mi u porodici zovemo.


Ove kolače obično pravimo za slavu i novogodišnje praznike. Zato me uvek podsećaju na zimu i topao porodičan dom. Ali, podsećaju me i na detinjstvo, i pokojnu baku kod koje smo ih prvi put probali. I u čijem selu smo kupili modlu za ove kolače. A kako sam ja žena od rituala i uspomena, vrlo brzo mi se za ovo sećanje vežu još neki mirisi i prizori koji me podsećaju na bezbrižne posete selu u mom detinjstvu. Baba koja ne zna koju bi pre trpezu zgotovila kada mi dođemo. I ja, koja na pitanje "šta da ti baba spremi?" odgovaram uvek isto: makarone sa sirom. Obarene makarone, potom ispržene na masti, pa pomešane sa domaćim mladim sirom. Šta će mi više? 

I onda njen blago razočaran glas "samo to?". "Pa dobro. Napravi mi i plazma tortu". To mi taman bude za preostala dva obroka u toku dana. Pa onda opet iz početka. Kod mene nisu palile nikakve Reforme, Vasine i štatitjaznam torte. Samo suva plazma sa margarinom, šećerom i đusom. "Hoćeš barem da u tortu stavim žele bombone, neko voće?" "Neeee. Možeš eventualno šlag, mada ne moraš ni to." 

Ko bi rekao da sada baš volim da eksperimentišem sa ukusima, da probam nove kombinacije. Nekoć sam bila izuzetno dosadna po pitanju hrane.

LM, kolačići orašćići! Prave se u modli koju nam je pre dosta godina zgotovio stari kovač na bakinom selu. Princip funkcionisanja ove modle je sličan onoj za bakin kolač, ali naravno ona nije na struju. Zagreje se ringla, ili peć na drva, pa se tako ugreje i ova modla koju držite direktno na toploti. Željena količina se stavi u rupe, potom se modla poklopi, dok se kolačići ne ispeku. I onda su spremni za filovanje.

  
A kako i moja porodica drži do neke svoje tradicije i već uigranih aktivnosti, pravljenje ovih kolačića predstavlja svojevrstan ritual mojih roditelja. Mama peče polovine kolačića u modli, tata ih filuje i spaja. I mi im se tu puno ne mešamo. Osim u kasnijoj degustaciji, naravno.

Kolačići oraščići

Za testo
1 šolja mleka
1 šolja šećera
1 šolja masti
4 jajeta
1 kašičica sode bikarbone
brašno

Za fil
250g šećera u prahu
150g mlevenog plazma keksa
200g čokolade za kuvanje
1 margarin
4 jaja
rum po ukusu

Priprema testa. Umutiti jaja, mleko, mast i šećer. Dodati sodu bikarbonu. Potom dodavati brašno, da testo postane meko i glatko. Ne sme biti tvrdo! Kašičicom vaditi meru za modlu. Peći.

Priprema fila. Umutiti margarin sa šećerom. Postepeno dodavati jaja, jedno po jedno. Potom dodati istopljenu čokoladu, pa plazma keks. Rum dodati po ukusu. 

Filovati ispečen polovine, pa spajati.

Dobra stvar kod ovih kolača je što na sobnoj temperaturi mogu stajati i do nedelju dana. Ako izdržite!


English version

These are the cookies that remind me a lot of my childhood and my late grandmother, at whose home I`ve tried them first. The recipe is traditional, as well as the device on which you bake them. It`s an old device, made by a blacksmith at my grandmother`s village. It works similar to waffles iron, but of course, it doesn`t work on electricity. You just preheat your stove, but this iron apparatus on it, and just start baking.

For the cookies you`ll need:

For pastry
1 cup of milk
1 cup of sugar
1 cup of fat
4 eggs
1 teaspoon of baking soda
flour

For filling
250g powder sugar
150g crumbled biscuits
200g chocolate
1 butter
4 eggs
rum to taste

Pastry. Mix eggs with milk, fat and sugar. Add baking soda. Gradually add flour, so that you get soft pastry, not as thick pastry as for the pies. With a teaspoon take wanted measure and bake it in the device.

Filling. Mix butter with sugar. Gradually add eggs, one by one. Add melted chocolate, and then crumbled biscuits. Add rum to taste.

Put the filling in the baked halfs of the cookies, and join them to get a whole walnut.

The good thing with these cookies is that they can stay in room temperature for a week. That is, if you can handle that!


Labels: , , , , , , , , ,