Sitonija na našem dlanu (epizoda: plaže)

Ono kad...

... kreneš na more sa uključenim grejanjem u kolima. Pa ne možeš a da ne strahuješ šta ćeš raditi 10 dana sa malim detetom i nevremenom.
... svi spominju talase u mestu u kom trebate odsesti, a ti se pitaš da li će beba biti spremna da sa njom istražujete druge plaže koje su pogodnije za kupanje.
... kada shvatite da je u materijalnom smislu ovo bio preveliki zalogaj za vas, i da vas po povratku čekaju prazni računi i dete koje kreće u vrtić.
... podžapate se pred put i ni jednom od vas se više ni ne ide na more. 
... mali vrišti i nervozan je već danima od zubića koji su krenuli u ofanzivu.
... stigneš na more i sve krene koliko toliko ok, ali ga ti zubići toliko napadnu da po prvi put prolazite kroz sve najozbiljnije simptome - od tempreature do njegove nervoze i besomučnog vrištanja. Pa do osećanja nemoći jer više ne znaš kako da mu pomogneš. A on i dalje vrišti. A ti ne možeš a da ne sakriješ svoj zahtev da na moru ovako ne bi trebalo biti, jer si baš zamislio da se beba smeje kao i uvek, da se praćaka u vodi i da se igra u pesku. Kao i druga srećna deca čije si slike video po fejsu. A ovako ti danima vataš samo minut dva kada nije nervozan i kada vam da i nagoveštaj osmeha, pa brzo u vodu ili sa kanticama u pesak. Jer on je baš veselo dete. On baš voli da se kupa.

I onda to sve nekako prođe, i do kraja letovanja se naniže i par realno savršenih dana. Pa shvatiš:

... da ste na kraju bukvalno svih 10 dana imali savršeno vreme za plažu. I shvatate da je početak septembra najbolji deo godine za letovanje sa detetom. Pesak ne prevruć da može opušteno da se hoda po njemu. More dovoljno toplo. Temperatura dovoljno visoka da ne morate već u 11h da trčite u sobu zbog deteta, nego možete i ceo dan provesti na plaži. Noći prijatne, bez potrebe za klima uređajem.
... a ti talasi su potcenjeni. Dete se tih par dana svakako nije kupalo, a za odrasle su talasi svojevrsan izazov.
... da ste uspeli obići gotovo celu obalu poluostrva. Sa detetom od 12 meseci.
...da si uspela svaki dan da se okupaš barem jednom, i pored toga što ti je svo vreme bio na siki zbog zubića koji ga muče. 
... da je i on mučenik ipak ušao par puta u vodu i uživao. Za prvi put i nije tako loše.
... da si uspela da pročitaš čak nekoliko poglavlja knjige. Ipak nije uzaludno što si je nosila.
... da si uspela da napraviš pregršt divnih fotografija.
... da si jela nova jela, pila nova pića. Većinu dana bila baš odmorna.
... da ste se vas dvoje ponovo zaljubili jedno u drugo. I nijednom se niste posvađali! 

Malo li je!

Bilo je ovo baš divno letovanje!



Labels: , , , , , , , , , ,