Zašto tvoja beba loše spava?

Da li si i ti jedna od mama koje slabo spavaju? Volela bi ti da spavaš, nije do tebe, ali u stanu imaš malog gospodara koji diktira drugačije. A imaš osećaj da si vremenom i sama zaboravila da spavaš duže od par sati, tako da sada već malo i jeste do tebe. 

Prošlo je dosta vremena od porođaja i ti jedva i da imaš sa kim u okolini da se porediš po pitanju tog spavanja. Mama malog Pere ti je jedno vreme bila uteha jer, jel da, nisi sama. Ali, gle, on je u ovom uzrastu u kom je tvoja beba uveliko topovski odvaljivao veći deo noći. A onda su ti bili preostali samo mali Mika ili Laza za poređenje. Sada ste u fazi kada su i oni već uveliko dobro spavali. To shvataš i polako zaključuješ da ti se ne isplati da svoje dete porediš sa drugom decom. Samo ćeš se još više stresirati. Tvoje dete ima svoje navike, i bolje ih kao takve prihvati. OK, to zvuči logično. Let`s give it a try.

Prođu onda tako nedelje, a da se ti uopšte ne stresiraš. Beba voli da se budi, ali ti imaš snage da to ispratiš. Možeš ti to. A onda se opet zaređa par noći kada se jedva i može reći da si spavala. Pa se sve boriš da ne razmišljaš ponovo o svim mogućim razlozima koji mogu uticati na to njegovo često buđenje. Jer, želiš i njemu da pomogneš. Imaš osećaj da se muči. Da, čitala si više puta da je to često buđenje noću u stvari dobro za razvoj tvoje bebe, ali ti to u ovom trenutku nekako nema težinu.

A ostali razlozi? Uvatiš sebe da proveravaš svaku od tih stavki, i sve je čekirano, a on se opet budi.

1. Toplo mu je/hladno mu je. 

Bilo je momenata da si ga malo jače obukla za spavanje, jer su te topli radijatori iznenadili. Pre toga se jednu noć zaista smrzao, jer je leto iznenada prošlo i uvatilo te nespremnu. No, sad si sigurna da to nije razlog, a on se i dalje često budi.

2. Zubići.

Malo, malo pa je to razlog. I preko dana balavi, grize, nervozan je. I žao ti ga je, jer možeš samo zamisliti koliko to njega boli. Ali, sada nema nikakvih drugih naznaka da mu rastu zubići, a i ne želiš da budeš jedna od onih majki koja uvek igra igru "blame it on the zubići". No, on se i dalje često budi.

3. Ima lak san.

Uff, ova faza je baš dugo trajala. Taman ga uspavaš, zvoni ti telefon. Taman ga uspavaš, zapneš o njegovu igračku. Taman ga uspavaš, neko u ulazu jako lupi vratima. Ma san mu je bio toliko lak da su i koščice u tvom prstu, koje onako tiho puknu dok se rukama odupireš da ustaneš sa kreveta, bile dovoljan okidač za njegovo buđenje. A sad mu je san definitivno mnogo čvršći. Stariji je, stalno je aktivan, pa se baš lepo umori pred spavanje. Jede čvrstu hranu, koja je definitivno teža od tvog mleka. Sada zna da se desi da po pola noći spoji u čvrstom snu, jedva da se pomeri. Ali, opet, dođu noći kada se on i dalje često budi.

4. U snu ponavlja ono što je naučio u toku dana.

Joj, sećaš se i tih noći. I koliko su čak i sablasno mogle da  izgledaju. Tvoj mali anđeo se znao noću pretvoriti u malog zombija, koji je znao tim svojim ekskurzijama po krevetu/krevetiću dobrano i da te uplaši. Naročito kada je propuzavao. U sred noći se baca, pa digne na "sve četiri", pritom vrišteći zatvorenih očiju. Pa ga grliš i ljubiš i nadaš se da će to što pre proći. Sada ste i tu fazu prošli, a evo ga - on se i dalje često budi.


5. Ružno sanja.

Možeš samo da zamisliš kojom brzinom protiču nervni impulsi kroz njegovu malu glavicu, i koliko novih sinapsi se tu stvara svakog momenta. Logično je da su mu onda i snovi vividni i jaki. A on još uvek ne zna uvek baš da razlikuje san od jave. I OK, to i sada može ponekad biti razlog. Ali, nije valjda da ga noćne more progone baš svaku noć?  Jer, on se i dalje često budi.

6. Začepljen mu je nosić, kašlje.

Ovo je posebno aktuelno zimi. Ne mora razlog biti samo neki virus ili bakterija. Bebe su zaista jako osetljive na suv vazduh i grejanje u zatvorenim prostorima, te neretko slinave, kijaju, kašlju. Nekad čak i mesecima. Ali, šta je sa letom? Tada mu ni nosić nije curio, nije ni kašljao/kijao. A on se i dalje često budio.

7. Trening spavanja.

Dugo si izbegavala ovu metodu, jer ti nekako ne leži da svoje dete ostavljaš da plače. Onda su prošli meseci i meseci nespavanja, pa si u jednom trenutku očaja presekla i pomislila: "Gotovo je! Krećemo sa isplakivanjem!" I kao krenuli ste, ali sa nekom svojom verzijom. Jer, ne možete da ga ostavite da plače. Naročito samog u drugoj sobi. Pa "Ajde samo večeras da ga uzimam i dojim jer, deluje mi bolesno. Sada mi deluje da ga muče zubići. Joooj, nekako mu je noćas baš tužan plač." Pa, shvatiš da ta metoda nije za tebe. Za vas. Pa se manete ćorava posla. Misliš da ti nije teško da se i dalje noću budiš. Samo da ga ne slušaš kako plače. A on se, naravno, i dalje često budi.

8. On traži tvoju siku.

Znaš da će prvu noć spojiti onda kada budeš prestala da dojiš. Pošto to skoro ne planiraš, celoj prespavanoj noći se ni ne nadaš. I znaš da je tvoje mleko svarljivije od veštačkog, pa da je i to od početka bio razlog zašto se često budi. Ali, on se već odavno ne budi zato što je gladan, a i dalje se de facto često budi.

9. On traži svoju mamu. 

E ovo je razlog kom se ja stalno vraćam. On mi je nekako najlogičniji, naročito onda kada ništa drugo nema smisao. On mi jedino leži i daje mi snagu da nastavim dalje. Čak i kada ućuti sa sikom u ustima, nije mleko to koje ga smiri. Razlog sam pre svega ja. Moja blizina, moj miris. Ljubav i sigurnost koju mu pružam.

Proći će i ova faza. Tvoj mali zombi će postati otelovljenje one čuvene izreke "spava kao beba", jer će kao top pored tebe spavati. A ti ćeš se sa setom prisećati svih ovih momenata kada je čak i noću ustajao da se malo mazi sa svojom mamicom. Jer, za to će i preko dana sve manje biti vremena!

Mama, koje objašnjenje kod tebe najviše pali? Podeli sa mnom. Ako si mama čija beba spava celu noć, nemoj se javljati. Trenutno se ne razumemo. Jer, moja beba se i dalje često budi :)

Labels: , , , , , , , ,