Zdravi doručkovi: smoothies

Evo nas još u jednoj epizodi zdravih doručkova. Ja se i dalje držim ove vrste boost-a na početku dana, ali moram priznati da sam u poslednje vreme preko dana baš imala potrebu da do večeri ishranu nastavim u nekom drugom pravcu. Vrućina, umor, dostupnost brze hrane kad si napolju, beba koja je non stop prikačena na tebe.

Elem, danas ću predstaviti par smoothie-ja koje često pravim u zavisnosti od sastojaka kojima u kuhinji raspolažem. Već sam vam ranije predstavila jedan smoothie koji sam volela dok nisam smela da jedem bananu. Sada smem da je jedem, i koristim je gotovo svaki dan. Ona je najčešći sastojak u smutijima i kašama, i to ne samo kod mene. Služi da poveže ostale sastojke svojom kremastom strukturom, ali i kao prirodni zaslađivač. A to je samo jedno od pravila koje vam mogu preporučiti. 

Ovo su još neka:

Zaslađivači

U smoothije ne stavljam nikakav klasičan zaslađivač (šećer, med. i sl.), već u te svrhe koristim bananu, jabuku, ananas ili urme. I smoothie uvek bude baš sladak.

Zamrznuto voće

Smoothie je najbolji kad je hladan, i zato je dobro da vam bar jedno voće bude zamrznuto.  Ovo je bolja opcija od leda, jer je led čista voda, koja će se posle nekog vremena istopiti i bespotrebno vam razrediti napitak, te pokvariti njegov ukus. Najbolja je zamrznuta banana - ona će vam dati i onu kremastu strukturu smoothie-ja. 
<y
Tečnost, kao baza svakog smothie-ja

Ja u te svrhe koristim biljno mleko ili vodu. Mnogi koriste i čajeve. Ja to još nisam probala. Kao dodatnu tečnost koristim i citrusno voće. (Biće kasnije u opisu jednog recepta). Kada je u pitanju korišćenje biljnog mleka, najbolje je napraviti neko domaće. Ja za to često nemam vremena, pa ga kupujem. Trudim se da izbegavam npr. sojino mleko, jer ima puno veštačkih dodataka, i često bespotrebno dodat kalcijum. A i sama soja je problematična. Najčešće koristim ovseno (ponekad i pirinčano) Yoya (ima ga u svim prodavnicama), ili ista ta iz DMa. Ona uglavnom nemaju nikakvih veštačkih dodataka, ili barem tako piše na ambalaži. I neutralnog su ukusa. Domaće uglavnom pravim od kokosa.

No, biljna mleka su ovde važna još zbog jedne stvari. Ukoliko koristite obično kravlje mleko, ono će kočiti apsorpciju gvožđa iz npr. zeleniša u green smoothie-ju, ili iz nekog bobičastog voća koje ste stavili. I onda praktično, pored uživanja u ukusu, niste još bogznašta uradili sa vašim smoothie-jem. Biljno mleko je neutralno, i ono ne koči apsorpciju gvožđa.

Kada koristii mleko, a kad vodu? 

To sve zavisi od vašeg ukusa. Ja, na primer, mleko najčešće koristim uz bobičasto voće, bananu, kokos, a vodu uz breskve, kruške, ananas. Mada nekad i obrnem. A često iskoristim i tu slatku vodu od ananasa iz konzerve (ukoliko nemam svež). Jednom sam pravila smoothie sa dinjom, i ona je definitivno išla uz vodu. Mada kažu da lubenice i dinje ne bi trebali kombinovati sa drugim voćem, ali to je već druga priča.

Zeleniši

Ja najčešće koristim spanać i blitvu, jer su mi dostupni. I koprivu. Ako dođem do velikih količina, na kratko ih blanširam u kipućoj vodi, properem pod hladnom vodom (da se zaustavi proces vrenja), pa zamrznem. I posle samo vadim koliko mi treba.

Kako napraviti smoothie, a da ne ogladnite brzo?

Prvo je važno da ne očekujete da će vas jedan smoothie držati dugo kao npr. neki sendvič ili burek. Zato ako se bavite nekim napornim poslom, ili znate da još dugo nećete imati sledeći obrok, on vam sigurno neće biti dovoljan. No, ima načina da vas jedan smoothie drži što je duže moguće. Važno je da ubacite dozu proteina i zdravih masti u vaš napitak. Oni će vam pokrenuti metabolizam, dati dodatnu energiju i osećaj sitosti, a pritom neće promeniti ukus smoothie-ja. Proteini su npr. chia semenke, semenke konoplje, laneno seme, orašasti plodovi, ovsene pahuljice, biljni proteini u prahu (npr. ja koristim od konoplje). Zdrave masti su npr. kokosovo ulje, avokado, puter od badema/kikirikija.

Ima tu još hiljade saveta, jer je priča oko smoothie-ja postala čitav jedan pokret. Za dodatne informacije možete pogledati ovde i ovde.

A sada bi mogli preće na neke recepte, a bogami i na po koju sliku. Predstavljam vam četiri slatka smoothie-ja, u kojima dominira voće. U poslednje vreme eksperimentišem i sa primarno povrtnim smoothie-jima, ali mi treba još vremena da pronađem prave doze da bi mi bili jednako primamljivi kao ovi voćni.

Sve mere su za jednu dozu, jedan smoothie.

1. Smoothie od jagoda

Prošla im je sezona, ali sigurna sam da imate par jagoda zamrznutih u frižideru. Satojci su jednostavni, a ukus božanstven.

1 šolja spanaća
1 banana
1 narandža
5-6 jagoda
chia semenke
kašika proteina konoplje
(može i bez poslednja dva)

Prvo uvek meljem tečnost i zeleniš. U ovom slučaju dodajem im i narandžu, zbog extra tečnosti. Samo joj oljuštim koru, proverim da slučajno nema koštica i stavim u blender. Potom dodam ostale sastojke.



2.  Pinacolada smoothie

Ko još ne voli ovaj koktel? Ovo je baš taj ukus, ali bez alkohola.

1 šolja spanaća
1 šolja mleka od kokosa
1 šolja iseckanog ananasa
1 kašika listića od kokosa

Po potrebi dodavati ananas ili mleko.


3. Moja verzija zlatnog smoothie-ja

Zlatni smuti je poznat kao energetska i vitaminska bomba. To je zbog sijaset začina koje sadrži, pre svega kurkume. Ona je poznata po protivupalnim i antikancerogenim sastojcima, a inače veoma privlačnog i prepoznatljivog ukusa i mirisa.

Ja sam pronašla svoju verziju ovog smoothie-ja. Pre svega sam od njega napravila zeleni smoothie, dodavši mu svežu koprivu, koja se baš odlično uklopila u sve začine. Količinu mleka sam smanjila, a dodala malo vode od ananasa.

Krajnji ukus smoothie-ja je tropski i osvežavajući.

1 šolja koprive
1 šolja soka od ananasa
pola šolje biljnog mleka
pola šolje ananasa
1 banana
pola limuna
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice đumbira u prahu
1/2 kašičice kurkume
1 kašičica proteina konoplje
1 kašičica mlevenog lana
1 kašičica kokosovog ulja


4. Letnji smoothie od breskve

Ovo je jedan pravi letnji smoothie od sezonskog voća. Osvežavajuć, naročito kad mu se dodaju kocke leda. (Ovde možete dodati i led, jer je baza voda, i voće koje ima dosta vode u sebi). 

1 šolja blitve
1 šolja hladne vode
1 veća breskva
1 kruška
1 banana
(2-3 kašike ovsenih pahuljica
šaka badema)

Pahuljice i bademe dodajem kada hoću da mi je zasitniji smoothie, da mi je konkretniji obrok. Neznatno je više osvežavajuć bez njih. Takođe, ovde možete izostaviti i bananu, i umesto nje dodati još jednu breskvu ili još jednu krušku. Probala sam i tako, i bilo je super.




Labels: , , , , , , , , , , ,